TUDSBERY CENTRE

Winner of the 'Wood Award' category at  the Edinburgh Architectural Association Awards 2017

A new headquarters development over two storeys for the Thistle Foundation, located in place of the existing Tudsbery Centre, Queens Walk, Edinburgh, which is one of the foundation's existing buildings. This involved the demolition of the existing building and the construction of a new, smaller building in its place. The new facility provides excellent accessibility to disabled users and adequate car parking with 40+ spaces and a lift. The site is within a Conservation Area with the nearby Robin Chapel being 'A' Listed and the surrounding houses being 'B' listed.

The existing Thistle Foundation Wighton House and the Garden Suite, both stand-alone buildings have been retained.  The new buildings incorporate a hub & reception, open plan office space and quiet booths, directors offices, training room, breakout areas, gym and changing facilities and server and comms room.

DSSR responsible for full M&E design, including existing site utility diversion / disconnections in advance of the demolition, together with the procurement of new utility service connections.

Modular gas fired boilers incorporating a load tracking combined heating and power (CHP) plant was the selected LZC solution, based on a comprehensive options appraisal carried out.


BACK TO PROJECTS LIST

Location

Edinburgh

Client

Thistle Foundation

Architect

3dReid

Contract Value

£2.83m

Completion

2015