CLACKMANNANSHIRE

The new £20m Clackmannanshire Community Healthcare Centre comprises a cluster of buildings – Healthcare Centre building, Community Mental Health Resource Centre, The Inpatient / Day Hospital – intended to create a 'campus' feel. Each building is connected by a covered walkway with a glazed entrance canopy. This campus configuration, arranged around a central atrium, brings a sense of community and ownership to the centre, allowing patients to feel safe and secure in what are often sterile and inhospitable places.

The new community healthcare centre will provide a range of services for around 800 patients a day, including community nursing, podiatry, dental, outpatient clinics and physiotherapy.

As part of its drive towards sustainable and energy-efficient solutions, DSSR has maximised the use of natural ventilation in all non-clinical areas without specific clean air requirements. The façades of the building have been designed to minimise solar heat gain – the roof overhangs to the south and a 'brise soleil' provides solar shading.

The heating system comprises condensing boilers and perimeter ceiling-mounted radiant panels.


BACK TO PROJECTS LIST

Location

Clackmannanshire, Scotland

Client

Robertson for

NHS Forth Valley

Architect

HLM

Contract Value

£20m

Completion

2009